Jumaat, 22 Disember 2017

LGBT : Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender

Assalamualaikum~



بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ~

Tajuk entri hari neh wow sangat padahal takdela nak deep sangat on that particular issue, it's just that I feel like writing.

Entohler trend legalizing LGBT neh. I actually don't care if anyone wants to practice LGBT but nowadays it seems like certain people keeps promoting LGBT lifestyle in everyone's life goshhh why la like that one.

You want to practice it, go ahead but forcing everyone to lead that kind of life is desperate. Nabi SAW pun cakap, jangan benci pelaku dosa tersebut, tapi benci dosa yang dia lakukan. Orang Melayu kita neh nampak orang buat dosa je, terus bagi hukuman ke neraka like hello, semua manusia berdosa kot. Cuma kalau kita tak nampak maka itu sebab Allah sembunyikan aib kita, bukan sebab kita suci sangat.

Bila kita support LGBT neh like eh why la like that one. Itu kan dosa. Nampak orang LGBT pandai cakap geli ke apa, bila ada campaign macam neh support pulak dengan alasan dasar kemanusiaan. Ini kan dah terbalik. Benci orang, bukan benci dosa tu.

Kalau kawan kita tu LGBT, sepatutnya kita takleh benci dia. Kawan jela macam biasa, tunjuk contoh bagus, ikram dekat dia, doakan hidayah untuk dia tapi kita kena benci dengan dosa dia buat tu. Pernah dengar tak kalau orang tu buat dosa sembunyi sembunyi, kita pun kena tegur dia sembunyi sembunyi?

Itu jela my two cents hahaha. Actually sis nak tulis pasal Safie Ilyas tu ha hahaha. Sis tidak faham apa yang beliau nak buktikan. I was so happy that he decided to berhijrah before because he followed the right path, sebab orang yang bantu dia tu adalah orang yang buat usaha dakwah (dai'e). Dari mula mula dia tulis pasal hakikat iman dan amal pun sis dah tau, ada dai'e yang tolong dia. 

Tapi sekarang apa citaaaa. Mekap la acah cantek la menari la. Mungkin sebab dia muda lagi kan, sama umur dengan anak saudara sis baru 23 tahun, so jiwa muda tu memberontak sakan nak ikut nafsu. Ujian setiap manusia neh lain lain, nasib si Safie tu diuji dengan nafsu memberontak nak jadi perempuan. Kalau kita kena ujian Allah macam tu pun belum tentu kita boleh berubah pun, mungkin kita lagi teruk dari dia. So that's why la jaga mulut tu, Allah akan uji kita dengan benda kita pernah cakap. Sebabnya Allah nak tau betul ke tidok kalau yang awak pernah cakap dulu kalau awak jadi dia. Ha takut tak. Takut kan.

Cuma Safie neh sekarang, masa dia nak berhijrah tu, dia duk pumpang pumpang cakap kat orang siap masuk TV semua itulah masalah dia. Lepas tu dia duk rasa masa dia jadi perempuan dulu tu cantek. Alah sis tengok mekap dia tu dahla salah tone foundation, bercapuk leher dengan muka. Sis is kenot. Beli mekap kat Sephora pun ada orang tolong pilihkan tone, ini pakai Tom Ford semua tu takde orang pilihkan kewww~

Pastu ada 1 post dia cakap orang tertukar dia dengan Sajat. Oh my, kalau sis jadi Sajat sis will take it personal okay. 

MasyaAllah beza kot. Mekap Sajat tu on point sistor. Muka sajat pun ada iras iras cast dalam God of Egypt sikit kalau perasan la. Tak perasan boleh tengok gambar bawah neh hahaha


Apa beza Sajat dengan Safie?

Sajat tak declare dia lelaki hahahaha serta dia juga selalu cakap dia perempuan, serta dia ada boyfriend. Sis tamau komen la macam tu kan. Cuma pernah dengan tak seseorang itu tidak bersalah selagi dia tak dibuktikan bersalah? Disebabkan dia pun cakap dia perempuan, okayla sis no komen. So biarlah dia hidup dengan cara perempuan dia nak. Kita pun tak boleh confirmkan dia lelaki pun nak buat macam mana. 

Tapi, kalau dah mengaku awak tu lelaki, dah operate buang semua, dah masuk TV cakap dah berubah semua, pakai mekap pun tak cantek bercapuk semua, sis rasa kesian la. Penyakit paling susah nak ubat adalah penyakit ditimpa perasaan la, bila kita rasa kita cantek macam tu maka sesiapa cakap apa pun kita tamau tau. Nauzubillah, semoga kita semua dijauhi daripada sifat sifat sebegitu.

Itu jelah setakat ini.


Entohler sis happy macam tu sekali kenapa hahahaha.

Till next time, bye!

Regards,
Suzie

Rabu, 20 Disember 2017

The Engagement : Suzie X Zaid - 18 March 2017

Assalamualaikum~



بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ~

Well it has been long enough for anyone to even remember that I used to blog. Sejak ada Instagram neh rasa no need to express my thought through blog but I promised myself to write about my Engagement hahahaha walaupun tinggal 2 minggu je lagi nak kawen but heyyy better late than never kan.


I met my now fiance on 2015, we were colleagues. He hated me. Hahahahaha ha kau sape suruh benci sangat, kan dah sayang gila sekarang neh. He hated me to the extent dia jemput 1 ofis pergi open house hari raya rumah dia, but he excluded me. Sis sorang je dia tak jemput. Sis is redho orang tak sudi.

Then end of 2015 I changed my job somewhere in between KL and Damansara. He was transferred to KL site as well so since I did not know he hated me, I asked him out for lunch, sebab that one time I was around his site. Masa tu pulak dia ada girlfriend, maka sis pun jadi punca beliau gaduh dengan girlfriend dia. Turned out girlfriend tu sebenarnya girlfriend orang lain dan sekarang dah kawen serta ada anak 1 pun.

Lepas dari tu takde keluar dah, tapi dia suka komen twitter sis. Siap puji sis cantek lagi so sis being a blunt me sis cakap, 

"Kalau cantek, kena la belanja tengok movie~"

Wahh dia terus ajak sis tengok movie and belanja makan sekali. Mungkin betul la tu sis cantek. So after that, ada la keluar beberapa kali and last before things get serious, kitorang keluar bertiga and orang ketiga tu out of sudden masa makan cakap,

"Korang neh, tengah mengorat ke?"

I laughed my heart out but he was not. Masa on the way balik tu, sis terus jadi pemalu hahaha. So macam tu la. Kapel 12 hari, then dia ajak kawen. I was shocked I said I'll asked my Mom first. I did, & my Mom agreed hahahahaha kau rasa? 

So the rest was history, I was engaged to him on 18th of March 2018.

He gave me 9 dulangs, I gave him 11 dulangs. Apalah nasib bertunang dengan orang Jawa neh, semua nak over tunang sampai 11 dulang. I'm a simple person and he was extravagant one. 












































 












































Sis is malas nak edit gambar beria macam dulu so terimalah raw picture macam neh aje.

I did not hire neither make up artist nor photographer. Semua kamera handphone je. Pelamin was done by my sister. All 11 dulangs were done by her as well. Lucky me that my sister's creative side is growing well hahahaaahaha.

By the way, my fiance's name is, Zaid. Muhammad Zaid Bin Abu Bakar.

Sekian. Next time I'm here you all shall be expecting post about my wedding.

Regards,
Suzie






Ahad, 5 Jun 2016

My Addiction : Coffee (& Where did I get Them)

Assalamualaikum~


بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ~



Hey mengkome semuaaaa. Lamanyaaaa tak menaip bloggg. Where have I been. Eh, where have I been? Aku pun taktau aku pergi mana. Mungkin takde banyak masa free sekarang. Ehey sembang. Sekarang cuti Sabtu Ahad takkan tak free lagi?

Disebabkan akak cuti Sabtu Ahad la akak neh menjadi semakin busy. Nak pergi JB la, nak balik KB la, kawan kawen la, akikah anak kawan la, pegi JB lagi, balik KB lagi sampaikan Che pun dah mula curious kenapa kadang kadang sampai 2 kali sebulan gua balik kampung. Dulu setahun sekali pun susah nak balik. 

Anyhoot, topic hari ini adalah kopi. Do you guys like coffee? Certain people likes coffee, the other certain plak suka tea atau chocolate. Suka kopi tak? Tak suka kopi boleh suka akak aje chia chia chia.

I am not very sure sejak bila aku suka kopi, tapi dulu dulu minum Nescafe je sebab aku orang kampung, kampung plak kat Kelantan, maka mana lah kenal beza kopi sebenar khenn. Then bila dah merantau belajar kerja semua barulah berkenalan dengan segala mak nenek kopi.


1. Kopi Ais Arked Meranti

Mula dekat Arked Meranti, UTM Skudai sana, kopi ais dia best tau. dulu dulu seringgit je. Sekarang RM1.30. Tapi dulu lagi sedap, mungkin sebab dulu hari hari minum aha.

Kopi ais Arked Meranti, kedai dekat belah ada TV

2. Starbucks

Lepas tu, start kerja kat Genting. Maka orang yang bertanggungjawab memperkenalkan kategori kopi seterusnya adalah Laila, ex-colleague aku. Kopi tersebut adalah berjenama Starbucks. Aku ingat Starbucks neh high-end la, mahal, masa mula mula tak kenal dulu. Bila dah sekali pergi, eh, I can manage to drink this often, so I actually did hahahahaha. 

Tapi lepas kena jenama kopi lain lepas Starbucks, I did feel yang kopi Starbucks neh manis lebih sikit. That should answer why youngsters nowadays suka Starbucks. Even the Espresso Frappuccino yang double shot pun still manis lagi.

 I could celebrate lotsa things dekat Starbucks. My birthday, others' birthday, menenangkan pengantin sebelum bersanding, pergi makan teppanyaki, pergi baca buku tiba tiba even to a sudden catching up session. Kenapa? Sebab Barista kat Starbucks adalah Barista paling friendly, paling membantu, paling seronok, paling best semua la. Tak pernah lagi pergi Starbucks mana mana yang Barista dia berlagak, Mungkin sebab diorang semua muda muda, so they are all fun to be with. Aha. 

My usual drinks there are of course, Caramel Macchiato (ada Frappe dah sekarang), Espresso Frappucino, and masa diet tak amik gula dulu ahhahahahaha adalah Latte (or Cappuccino untuk pahit sikit but still ada susu) ataupun Americano (this is only a black coffee)

Starbucks Ikano Power Centre (IPC)
Starbucks Genting Permai

Starbucks First World Hotel, Genting Highlands





Starbucks@Boarders The Curve
Starbucks Empire Damansara

3. Coffee Bean

Our next coffee place that I enjoy is, Coffee Bean. Dekat sini aku macam jarang minum air lain selain Americano. Entah eh kenapa. Tapi yang paling aku suka adalah bagel. Macam mana boleh tersangkut makan bagel yang plain & keras tu pon taktau la kenapa ahahahahaha. Kitorang kalau nak bersembang lama lama biasa Coffee Bean la. sebab seat dia macam selesa sikit la. Walaupun Barista diorang tak peramah sangat, tapi okayla.
Coffe Bean Setapak Central
Coffee Bean One Utama
Coffee Bean Resort World Hotel, Genting Highlands

4. San Francisco Coffee

Well, ini pulak sebab dekat bawah office aku ada 1 outlet dia ahahahaha. Alang alang ada kat situ, try la apa lagi. Sedap. Dia kurang manis so rasa kopi lebih sikitla daripada Starbucks. Aku selalu beli Extreme Buzz je situ. Tapi Barista diorang saaaaangat tak peramah serta tak membantu. Menu kopi diorang tu susah nak difahami, so we need explanation la kan apa Extreme Buzz apa Bay Bridge Sunrise apa Carmel By The Sea apa kan. Jawapan diorang kopi la. Ehey mendatangkan marah. Tapi kopinya sedap. Itulah. Selalu aku take away jela, tak melepak situ. Benci, tapi nak beli sebab sedap. Boleh imagine ke sedap macam mana?



5. Eman Air Goncang

Ini plak jenama kopi kawan aku ahahaha. I make myself as diorang punya duta, can you imagine that? Apa best air diorang? Sedap dan murah. Tak manis sangat. Tahan 5 jam Aha. Kenapa murah? sebab diorang jual air yang big cup biasa orang jual RM5 tu, RM3.50 je. Haaaa murah kan? Diorang pun ada jual barang barang untuk berniaga air neh, yela macam perisa perisa air tu, cup, paperbag, gelas flask semua. Apa? Untung ke jual air RM3.50 untuk big cup tu? Diorang kumpul duit kawen dalam masa sebulan je ha dengan jual air harga macam tu. Mestila untung kan.

Cuma 1 jela, diorang meniaga kat Kuala Lipis sana ha. Tiap kali aku balik Kelantan baru boleh singgah ha. Tapi singgahhh, sebab sedap kan.




6. Baling & CO

Ini pulak, baru sekali aku beli, tapi sampai hari neh tak hilang rasa dia. Dia jual Vietnam Ice Coffee. Mula mula beli I thought it would just taste the same macam kopi kopi tepi jalan yang biasa aku beli. Sekali minum, pergh kaww dia lagi lain macam, Sedapppp. Paling kecewa sebab pergi sekali lagi nak beli hari tu tapi dah habis. Apadia pukul 2 dah habis. Start meniaga pukul 11. Dahla jauh kat Bangi sana. Gua dari Damansara semata mata pergi Bangi sebab nak beli kopi dia, kopi habis, T__T

7. dr. Cafe Coffee

dr. Cafe Coffee neh baru pergi sekali, tapi dia lagi sedap daripada San Francisco Coffee in terms of rasa. Espresso Frappuccino dia lagi kaww daripada Espresso Frappuccino Starbucks. Interior pon cantek, selesa untuk bersembang lama sebab seat dia selesa. 10/10 would come again, cuma outlet dia tak banyak kan, so kena fikir fikir untuk pergi. Campur hari malas drive semua maka takde kesempatan nak pergi lagi.

dr. Cafe Coffee Kota Damansara (Depan The Strands)





8. Espresso Lab

Espresso Lab neh pun pergi sekali je sebab tiba tiba rasa nak mengopi lepas makan Teppanyaki dengan Kak Ita kat Ikano. Jalan jalan nak cari Samyang Ramen kat Cold Storage, pastu tiba tiba nampak ada Espresso Lab kat tepi dengan sofa yang selesa Nauzubillah maka Kak Ita pun ajakla mengopi situ. Ternyata pilihan yang tepat sebab sedap! Kitorang try Melbourne Ice Coffee dengan ape ntah 1 lagi, yang penting sedap aha.



9. Serta kopi kopi lain yang aku boleh nampak masa drive atau jalan jalan

Aku tak berkira sangat kat mana kopi tu dijual, asalkan sedap. Thai Ice Coffee Boat Noodle, atau Thai Ice Coffee Gelaih dekat depat Ilham Nasi Kukus Mutiara Damansara etc. Kopi jalanan yang famous macam Pirate Cofee (Tawar sangat, kopi tak rasa, susu tak rasa) atau Overdose (manis sangat dengan rasa gula) tu, bagi aku takdela sedap mana. Sedap lagi kopi kopi biasa lain yang dijual kat pasar malam atau yang takde branding. 
Pirate Coffee dekat Wangsa Melawati
Overdose Uptown Kota Damansara
Kopi Paperbag dekat Pasar Malam Jalan Mustapha Kota Bharu
Kopi paperbag dekat bandar Kota Bharu

Begitulah cerita kopi gua. Aha. Sebab tu entri kali ini bertajuk My Addiction : Coffee. Neh bukan level suka atau level Coffee Lover, neh level Coffee Addiction. It makes me happy, At least I know what makes me happy.

Sekian untuk kali ini.

See ya next time!

Regards,
Suzie


Ahad, 20 September 2015

Terapi Dewasa : Aktiviti Mewarna

Assalamualaikum~

بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ~

Bila dah dewasa neh, kita mudah stress, depressed, but stil have to well dressed. Girls' code. So we need therapy to ourselves. One of the rising famous method of therapy is the coloring therapy. For adult, of course.

Sebab dah agak famous, there's even colouring book for adult sold everywhere. Kinokunikiya, MPH etc.


Inilah dia antara contohnya. It is more complicated that children's colouring books, the lines are thinner, the detail are smaller, etc.Ada banyak theme, boleh pilih abstract, animals, mungkin kalau nasib baik boleh jumpa make up ke kasut ke handbags ke khennn :p

However, since those books are quite expensive for me, the cheapest is RM29, hence I came out with a cheaper solution. Ahah. Thank you.

I googled colouring templates for adult. Yeheeee~

Tadaaaa google je dah keluar, so korang boleh la print, & warna je. Print la berapa banyak korang nak, warna la sesuka hati korang. Baru berapa sen.

Setakat neh I do love this kind of therapy. It does relieve your depression away.

These are mine :D






Aku suka buat background hitam, mungkin pemilihan warna pun ikut kita punya perasaan pada masa itu jugakla kot. 


 Coloring has been said to be able to help you 
achieve mindfulness, banish anxiety, and even
 deal with trauma. Some of the books 
explicitly label themselves as “art therapy.”

In simplest terms, coloring has a de-stressing effect because when we focus on a particular activity, we focus on it and not on our worries. But it also "brings out our imagination and takes us back to our childhood, a period in which we most certainly had a lot less stress." This leads us immediately and unconsciously to welfare, exposes the specialist.

But still, the best way to handle stress is of course, to Allah we turn :)

Maybe you too can try this kind of thereapy :)

Regards,

Suzie



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...