Ahad, 5 Jun 2016

My Addiction : Coffee (& Where did I get Them)

Assalamualaikum~


بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ~



Hey mengkome semuaaaa. Lamanyaaaa tak menaip bloggg. Where have I been. Eh, where have I been? Aku pun taktau aku pergi mana. Mungkin takde banyak masa free sekarang. Ehey sembang. Sekarang cuti Sabtu Ahad takkan tak free lagi?

Disebabkan akak cuti Sabtu Ahad la akak neh menjadi semakin busy. Nak pergi JB la, nak balik KB la, kawan kawen la, akikah anak kawan la, pegi JB lagi, balik KB lagi sampaikan Che pun dah mula curious kenapa kadang kadang sampai 2 kali sebulan gua balik kampung. Dulu setahun sekali pun susah nak balik. 

Anyhoot, topic hari ini adalah kopi. Do you guys like coffee? Certain people likes coffee, the other certain plak suka tea atau chocolate. Suka kopi tak? Tak suka kopi boleh suka akak aje chia chia chia.

I am not very sure sejak bila aku suka kopi, tapi dulu dulu minum Nescafe je sebab aku orang kampung, kampung plak kat Kelantan, maka mana lah kenal beza kopi sebenar khenn. Then bila dah merantau belajar kerja semua barulah berkenalan dengan segala mak nenek kopi.


1. Kopi Ais Arked Meranti

Mula dekat Arked Meranti, UTM Skudai sana, kopi ais dia best tau. dulu dulu seringgit je. Sekarang RM1.30. Tapi dulu lagi sedap, mungkin sebab dulu hari hari minum aha.

Kopi ais Arked Meranti, kedai dekat belah ada TV

2. Starbucks

Lepas tu, start kerja kat Genting. Maka orang yang bertanggungjawab memperkenalkan kategori kopi seterusnya adalah Laila, ex-colleague aku. Kopi tersebut adalah berjenama Starbucks. Aku ingat Starbucks neh high-end la, mahal, masa mula mula tak kenal dulu. Bila dah sekali pergi, eh, I can manage to drink this often, so I actually did hahahahaha. 

Tapi lepas kena jenama kopi lain lepas Starbucks, I did feel yang kopi Starbucks neh manis lebih sikit. That should answer why youngsters nowadays suka Starbucks. Even the Espresso Frappuccino yang double shot pun still manis lagi.

 I could celebrate lotsa things dekat Starbucks. My birthday, others' birthday, menenangkan pengantin sebelum bersanding, pergi makan teppanyaki, pergi baca buku tiba tiba even to a sudden catching up session. Kenapa? Sebab Barista kat Starbucks adalah Barista paling friendly, paling membantu, paling seronok, paling best semua la. Tak pernah lagi pergi Starbucks mana mana yang Barista dia berlagak, Mungkin sebab diorang semua muda muda, so they are all fun to be with. Aha. 

My usual drinks there are of course, Caramel Macchiato (ada Frappe dah sekarang), Espresso Frappucino, and masa diet tak amik gula dulu ahhahahahaha adalah Latte (or Cappuccino untuk pahit sikit but still ada susu) ataupun Americano (this is only a black coffee)

Starbucks Ikano Power Centre (IPC)
Starbucks Genting Permai

Starbucks First World Hotel, Genting Highlands





Starbucks@Boarders The Curve
Starbucks Empire Damansara

3. Coffee Bean

Our next coffee place that I enjoy is, Coffee Bean. Dekat sini aku macam jarang minum air lain selain Americano. Entah eh kenapa. Tapi yang paling aku suka adalah bagel. Macam mana boleh tersangkut makan bagel yang plain & keras tu pon taktau la kenapa ahahahahaha. Kitorang kalau nak bersembang lama lama biasa Coffee Bean la. sebab seat dia macam selesa sikit la. Walaupun Barista diorang tak peramah sangat, tapi okayla.
Coffe Bean Setapak Central
Coffee Bean One Utama
Coffee Bean Resort World Hotel, Genting Highlands

4. San Francisco Coffee

Well, ini pulak sebab dekat bawah office aku ada 1 outlet dia ahahahaha. Alang alang ada kat situ, try la apa lagi. Sedap. Dia kurang manis so rasa kopi lebih sikitla daripada Starbucks. Aku selalu beli Extreme Buzz je situ. Tapi Barista diorang saaaaangat tak peramah serta tak membantu. Menu kopi diorang tu susah nak difahami, so we need explanation la kan apa Extreme Buzz apa Bay Bridge Sunrise apa Carmel By The Sea apa kan. Jawapan diorang kopi la. Ehey mendatangkan marah. Tapi kopinya sedap. Itulah. Selalu aku take away jela, tak melepak situ. Benci, tapi nak beli sebab sedap. Boleh imagine ke sedap macam mana?



5. Eman Air Goncang

Ini plak jenama kopi kawan aku ahahaha. I make myself as diorang punya duta, can you imagine that? Apa best air diorang? Sedap dan murah. Tak manis sangat. Tahan 5 jam Aha. Kenapa murah? sebab diorang jual air yang big cup biasa orang jual RM5 tu, RM3.50 je. Haaaa murah kan? Diorang pun ada jual barang barang untuk berniaga air neh, yela macam perisa perisa air tu, cup, paperbag, gelas flask semua. Apa? Untung ke jual air RM3.50 untuk big cup tu? Diorang kumpul duit kawen dalam masa sebulan je ha dengan jual air harga macam tu. Mestila untung kan.

Cuma 1 jela, diorang meniaga kat Kuala Lipis sana ha. Tiap kali aku balik Kelantan baru boleh singgah ha. Tapi singgahhh, sebab sedap kan.




6. Baling & CO

Ini pulak, baru sekali aku beli, tapi sampai hari neh tak hilang rasa dia. Dia jual Vietnam Ice Coffee. Mula mula beli I thought it would just taste the same macam kopi kopi tepi jalan yang biasa aku beli. Sekali minum, pergh kaww dia lagi lain macam, Sedapppp. Paling kecewa sebab pergi sekali lagi nak beli hari tu tapi dah habis. Apadia pukul 2 dah habis. Start meniaga pukul 11. Dahla jauh kat Bangi sana. Gua dari Damansara semata mata pergi Bangi sebab nak beli kopi dia, kopi habis, T__T

7. dr. Cafe Coffee

dr. Cafe Coffee neh baru pergi sekali, tapi dia lagi sedap daripada San Francisco Coffee in terms of rasa. Espresso Frappuccino dia lagi kaww daripada Espresso Frappuccino Starbucks. Interior pon cantek, selesa untuk bersembang lama sebab seat dia selesa. 10/10 would come again, cuma outlet dia tak banyak kan, so kena fikir fikir untuk pergi. Campur hari malas drive semua maka takde kesempatan nak pergi lagi.

dr. Cafe Coffee Kota Damansara (Depan The Strands)





8. Espresso Lab

Espresso Lab neh pun pergi sekali je sebab tiba tiba rasa nak mengopi lepas makan Teppanyaki dengan Kak Ita kat Ikano. Jalan jalan nak cari Samyang Ramen kat Cold Storage, pastu tiba tiba nampak ada Espresso Lab kat tepi dengan sofa yang selesa Nauzubillah maka Kak Ita pun ajakla mengopi situ. Ternyata pilihan yang tepat sebab sedap! Kitorang try Melbourne Ice Coffee dengan ape ntah 1 lagi, yang penting sedap aha.



9. Serta kopi kopi lain yang aku boleh nampak masa drive atau jalan jalan

Aku tak berkira sangat kat mana kopi tu dijual, asalkan sedap. Thai Ice Coffee Boat Noodle, atau Thai Ice Coffee Gelaih dekat depat Ilham Nasi Kukus Mutiara Damansara etc. Kopi jalanan yang famous macam Pirate Cofee (Tawar sangat, kopi tak rasa, susu tak rasa) atau Overdose (manis sangat dengan rasa gula) tu, bagi aku takdela sedap mana. Sedap lagi kopi kopi biasa lain yang dijual kat pasar malam atau yang takde branding. 
Pirate Coffee dekat Wangsa Melawati
Overdose Uptown Kota Damansara
Kopi Paperbag dekat Pasar Malam Jalan Mustapha Kota Bharu
Kopi paperbag dekat bandar Kota Bharu

Begitulah cerita kopi gua. Aha. Sebab tu entri kali ini bertajuk My Addiction : Coffee. Neh bukan level suka atau level Coffee Lover, neh level Coffee Addiction. It makes me happy, At least I know what makes me happy.

Sekian untuk kali ini.

See ya next time!

Regards,
Suzie


Ahad, 20 September 2015

Terapi Dewasa : Aktiviti Mewarna

Assalamualaikum~

بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ~

Bila dah dewasa neh, kita mudah stress, depressed, but stil have to well dressed. Girls' code. So we need therapy to ourselves. One of the rising famous method of therapy is the coloring therapy. For adult, of course.

Sebab dah agak famous, there's even colouring book for adult sold everywhere. Kinokunikiya, MPH etc.


Inilah dia antara contohnya. It is more complicated that children's colouring books, the lines are thinner, the detail are smaller, etc.Ada banyak theme, boleh pilih abstract, animals, mungkin kalau nasib baik boleh jumpa make up ke kasut ke handbags ke khennn :p

However, since those books are quite expensive for me, the cheapest is RM29, hence I came out with a cheaper solution. Ahah. Thank you.

I googled colouring templates for adult. Yeheeee~

Tadaaaa google je dah keluar, so korang boleh la print, & warna je. Print la berapa banyak korang nak, warna la sesuka hati korang. Baru berapa sen.

Setakat neh I do love this kind of therapy. It does relieve your depression away.

These are mine :D






Aku suka buat background hitam, mungkin pemilihan warna pun ikut kita punya perasaan pada masa itu jugakla kot. 


 Coloring has been said to be able to help you 
achieve mindfulness, banish anxiety, and even
 deal with trauma. Some of the books 
explicitly label themselves as “art therapy.”

In simplest terms, coloring has a de-stressing effect because when we focus on a particular activity, we focus on it and not on our worries. But it also "brings out our imagination and takes us back to our childhood, a period in which we most certainly had a lot less stress." This leads us immediately and unconsciously to welfare, exposes the specialist.

But still, the best way to handle stress is of course, to Allah we turn :)

Maybe you too can try this kind of thereapy :)

Regards,

Suzie



Jumaat, 4 September 2015

My Lepak Place : Bubbles & Bites Genting Highlands

Assalamualaikum~

بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ~

Hari neh rasa nak lunch makan Italian sikit, Western sikit, so head up to one of our favourite place in Genting Highlands, Bubbles & Bites. Nak cakapnya neh tempat lepak kitorang, the restaurant crews pun dah kenal kitorang, kalau lama tak pergi, mesti tanya kenapa lama dah tak datang. Friendly betul mereka semua. Ihik.

Kitorang dah tak datang sini lepas aku diet Atkins. Dalam 2 bulan jugakla gamaknya. Lepas dah tak diet Atkins, start nak makan sini balik. Sebab makanan dia sedap! & of course sebab they serve us good service. Tapi kalau aku, aku suka Spagetti Aglio Olio, macam biasa la kan. Mihmihmih. But the burgers and pizzas are great as well. Simply Fresh Burger kalau aku selalu order. Then Kirin & Eno prefer macam lasagna ke breakfast set ke gitu. Tapi, Kirin pun suka order dessert, macam butter bread pudding & cakes.






The food portion there are quite big, kalau rasa bukan a big eater, boleh share & still rasa kenyang. Range harga, mungkin standard harga Genting, Aglio Olio dalam RM34, Black Coffee pun RM15. Kitorang kalau makan apa apa pun mahal atas neh, so the price do not really bother us anymore. Bukan berlagak ek, korang try la hidup kat atas neh setahun, paham la nanti.

Belanja gambar kami semua! Miahahhaa.








& someone is leaving Genting. Soon. Sedihnya. T_________________T Bila nak sampai turn aku neh. EHey nak jugak sebok hal orang.

Thanks for reading this entry!

Regards,

Suzie


Rabu, 26 Ogos 2015

My Lepak Place : Coffee Bean Resort Hotel Genting Highlands + Someone Turned 24

Assalamualaikum~

بِسْمِ-اللهِ-الرَّحْمنِ-الرَّحِيم ~

Hi Everybunny. Ehey sebok nak everybunny macama Shila Amzah plak beliau. 

Long story made short, last Saturday, bersamaan 28th of August adalah birthday Kirin. Dari birthday Eno (January) ke Birthday aku (March) ke birthday Kak Ita (July) and birthday Kirin (August), one of us have to buy the other person's birthday a cake for their birthday. Walaupun our circle sangat kecik, 4 orang je, we celebrate none the less. 

However, disebabkan Kirin's birthday was the last birthday to be celebrated this year, the preparation done was kinda sloppy. 27th malam aku dengan Eno beriya nak buat surprise la apa la nak ajak Kirin pergi lepak lepas nyanyi lagu birthday kat dia pukul 12 malam la, all fail. Aha. Aku lupa yang aku neh jenis tidur awal, pukul 9.30 malam dah mengantok macam tak tidur 14 haru 14 malam. 

So terpaksala esoknya baru celebrate. Disebabkan antara semua Kirin adalah yang paling cool, we decided to pretend like we didn't remember her birthday. LAgi teruk, beliau pun tak ingat birthday beliau. 

So masa nak pergi lunch, on the count of three, aku, Eno dengan Alin (our favourite trainee) sang the birthday song to her like crazy! miahaha. Tak nangis plak dia. So terus pergi Coffee Bean, makan cake.



The very rare human being. Manusia paling rare aku pernah jumpa. The birthday girl. Kirin. Shakirin Suhaila. Shakirin Suhaila Md Fauzi. Dah 24 pun macam neh lagi. Isy isy isy. Dan isy lagi.

Yes, prop neh beli dulu masa birthday Eno, reuse je miahahha. Hujung hujung bulan nehhh.





I orderd her 2 cakes. Orange apa ntah yang dapat anugerah cake of the month the chocolate cake (nama general, nama specific lupa, miahaha).



Okayla tu si Kirin neh happy sampai lupa dunia. Aha. The thought that counts, I guess. Aha.

& kenapa aku cakap Coffee Bean neh one of my Lepak Place? Sebab I loveeeee cofeee. Mahal? Saudara saudari cikebom cikebom, nama pun aku neh kerja kat puncak Genting Highlands neh, memang la tak banyak pilihan. Tak boleh memilih. Nak ambience best, nak lepak sambil borak borak, mengopi, makan bagel, makan muffin, okayla. Walaupun staff perempuan dia macam tak peramah sangat. Aha. 

Tapi aku tetap jugak suka datang lepak sini. Entah kenapa. Macam cinta itu buta, macam tu la perasaan dia. Mungkin jugak secara logiknya it makes sense untuk seorang perempuan pergi lepak sorang sorang than for her to lepak sorang sorang dekat Mamak, am I right?

Lagipun tak mahal sangat la. Usually aku kalau tak lapar sangat, ambik breakfast set je. yang snack + black coffee free. Ala nanti mintak la susu, jadi la latte. miahahahhahaa. One of the trick learnt from Kirin. Kalau macam Bagel + Black Coffee baru 13 ke 14 ringgit. okayla kot eh? 

But I once tried the Mushroom & Salmon Aglio Olio dia, MasyaAllah teruk bebenor rasa dia. Tasteles. RM21 paling merugikan aku pernah guna.




Other than that, dish lain semua okay la. Yang berasaskan roti, semua okay. Pancake pun okay. Smeua okay la. Yang neh je teruk.

Okayla. 

To : Kirin,

Semoga Allah jadikan kau manusia yang lebih baik, perempuan yang lebih baik serta kekal cool sampai bila bila. Walaupon hubungan kita sempoi je, I do feel lucky that I have a frind like you. Tapi cukupla sorang je macam neh. Miahahaha.

On the side note, I too want to share my OOTD as well as my make up for Kirin's Birthday! mihmihmih.





Regards,

Suzie


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...