Selasa, 31 Julai 2012

Onde onde a.k.a Buah Melaka

Assalamualaikum.

Semalam aku buat onde onde, aha. Tak caya? Percayalaaaaaahh *sambil nyanyi lagu Siti* Aku memang suka buat kuih kuih neh berbanding memasak lauk pauk & tak dapat dikenalpasti lagi sebabnye. Kuih onde onde neh salah satu feveret aku jugak, sebab die sedaaaaaaapp.

Ok kite mari kite belajar cara buat onde onde yang super duper easy peasy, aha.

1. Doh kaler hijau. aha.


Neh la dohnye, guna TEPUNG PULUT, AIR, PEWARNA HIJAU. Kalau nak bagi rasa gak, letak la garam sikit, aha, dan uli samapi sebati macam gambar diatas.

2. Gula Melaka


Neh name die GULA MELAKA, potong la kecik kecik ikot saiz yang kita nak. Kalau tanak manis, potong la kecik sket, kalau nak manis, potong la besar sket. Tapi hati hati, takot pecah je nanti.

3. Kelapa Parut


Kalau nak bagi ade rasa sket, silalah gaul kelapa parut neh dengan garam sket. aha.

Dah siap dengan barang barang yang wajib ade, so ape lagi, boleh la start buat.

Mula mula amik doh sikit, then letak la gula melaka kat tengah tuh, macam gambar kat bawah neh.


Then gentel gentel kan beliau sehingga menjadi bulat macam gambar dibawah ini. Kalau nak buat bentuk lain pon boleh, ikot cita rasa korang.


Then, bila air dah mendidih macam gambar kat bawah neh, boleh la jatuhkan bebola berisi gula melaka tadi kedalam air yang tengah mendidih tuh. Kena tunggu air mendidih baru boleh start masak onde onde tau, nanti tak jadi.


Bila onde onde tadi dah start timbul kat permukaan air mendidih tadi, boleh la angkat dan letak dalam kelapa parut tadi. Tapi seelok eloknye biar la onde onde tuh terapung apung tanpa hala tujuan lama sikit kat permukaan tuh, baru la kita angkat, takot gula melaka kat dalam tuh tak cair lagi kalau angkat cepat sangat.


Then golek golekkan aje dalam kelapa parut tuh lepas onde onde tadi diangkat bagi melekat banyak sikit kelapa parut tadi, baru la sedaaaap.


Tadaaaaa! Siap pon. 

Kalau sesape perasan la kan, onde onde neh lebeh kurang macam Chal Ddeok kan? Bagi sesape yang minat Korea tau la Chal Ddeok tuh Glutinous Rice Cake. Aha.

Till then, dadaa!

6 ulasan:

  1. eh my favourite kueh. try buat resepi ni la bila balik kmpg nnt. yakan, ala-ala chal ddeok sikit, heh. thanks miajie (:

    BalasPadam
  2. kueh favr8 saya..
    tq cara penulisan saya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. same la kueh feveret kte, hee no biggie :p

      Padam
  3. la......
    senang giler buat kuih melaka....
    tq3, pasni bole try!
    (=

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg senang gilee~~ try la, no biggie :))

      Padam

awak memang comel vogue the vass sebab sudi komen entry kitee, muach! <3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...